понеділок, 29 лютого 2016 р.


Цей день в історії

29 лютого — день, який з’являється в календарі раз на чотири роки. Хтось сприймає його як звичний день, хтось бажає надати йому містичного забарвлення. За кількістю прикмет цей день може позмагатися хіба що з «п’ятницею 13-го». А високосного 1712 року у Швеції після 29 лютого було навіть 30 лютого...


29 лютого 45 року до нашої ери у календарі вперше з'явилася нова дата, 29 лютого, введена Юлієм Цезарем. Рік, котрий містить 29 лютого називається високосним і складається рівно з 52-х тижнів і двох днів. Він наступає кожні чотири роки у роки, кратні чотирьом, крім тих, що закінчуються на 00 (для того, щоб такий рік вважався високосним, він повинен ділитись на 400).
 Крім 29 лютого в календарях деяких країн була й дата 30 лютого - щонайменше тричі.
 За непідтвердженими даними лютий у юліанському календарі містив 30 днів з 44 до н. е. до 8 н. е., коли імператор Октавіан Авґуст скоротив лютий на один день для того, щоб додати його до серпня, місяця, що був названий його ім'ям, оскільки липень, що був названий на честь його попередника Юлія Цезаря містив 31 день, а серпень тільки 30. Однак немає жодних історичних доказів цього факту.
 1699 року в Шведському королівстві, котре на той час включало й Фінляндію, вирішили змінити календар з юліанського на григоріанський. Зазвичай, це робили, проголошуючи після 17 лютого наступний день 1 березня. Однак шведи вирішили робити перехід поступово, пропускаючи протягом 40 років усі високосні роки. Тобто всі ці роки, після 28 лютого мало йти 1 березня — це б на один день наближало шведський календар до григоріанського календаря кожні 4 роки. Отже, 1700 був невисокосним роком у Швеції. Однак, попри прийнятий план, 1704 й 1708 роки були високосними. Тому протягом 11 років шведський календар випереджав лише на один день юліанський календар та відставав на десять днів від григоріанського. 1711 року король Карл XII вирішив відмовитися від реформи календаря і повернувся до літочислення за юліанським календарем. Тому у лютому 1712 року були додані два дні й у календарі з'явилось 30 лютого. 1753 року Швеція остаточно перейшла на григоріанський календар звичайним для всіх країн способом — перестрибнувши після 17 лютого на 11 днів уперед.


Розглянемо найбільш поширені міфи про високосний рік:
Міф 1. У високосний рік збільшується кількість смертей. Річ у тому, що подібної статистики не спостерігається, але у зв'язку з тим, що більшість людей вірять у певну трагічність цього року, то і пов'язують смерть близьких саме з цією причиною.

Міф 2. У високосний рік зростає кількість стихійних і соціальних лих. Щорічно у світі відбувається маса катаклізмів. Як приклад, 2015 рік в Україні. Величезна кількість втрачених невинних життів, страшна війна, економічні негаразди... А скільки всього відбулося у світі: падіння літаків, величезні аварії, війни, теракти, повені, цунамі, смерчі і т. д. Але ж 2015 рік не був високосним. Висновок: кількість лих не залежить від кількості днів у році.

Міф 3. У високосний рік не можна кардинально щось змінювати. Вважається, що будь-які зміни у цей рік згубні і безперспективні. Ті, хто вірять у прикмети, не радять міняти роботу, місце проживання, навіть колір волосся. Так само, як, згідно забобонів, не варто розлучатися і взагалі міняти партнера. Але ж ви не будете чекати цілий рік, щоб перефарбуватися або розлучитися, або ж відсвяткувати весілля чи переїхати у новий будинок, тому що цей рік високосний! Зміни тільки покращують життя, дозволяють почати щось нове і виправити власні помилки, незалежно від того, коли вони відбуваються.

Міф 4. Актуальна прикмета осені - у високосний рік не можна збирати гриби. Тільки цій прикметі є найбільш реальне пояснення, адже грибниця раз на чотири роки ніби вироджується. Але ж усі грибниці не з'явилися на землі в одний і той же рік, тим паче високосний.

У 2016 році на один вихідний буде менше

Міф 5. У високосний рік не бажано зачинати дітей. А це вже справді смішно. Діти - найкраще, що є у житті. І не варто чекати наступного року, аби народився сенс усього життя. Здоров'я і щастя дитини не залежить від одного зайвого дня у високосному році.

 А взагалі, психологи стверджують, що збуваються лише ті прикмети, у які ви свято вірите. Тому, думайте про тільки про хороше і про щасливий прийдешній 2016 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар